Czyżby znów o pizzy? TAK, ale nie byle jakiej, bo o klasycznej neapolitańskiej. O takiej na cienkim cieście, wilgotnym środku i pulchnymi rantami jeszcze u nas nie było. Zabieramy Was do Forni Rossi, pierwszej w Polsce restauracji, która uzyskała certyfikat włoskiego Zrzeszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej.
W menu oprócz pizzy o której będzie więcej w dalszej części oko przyciągają antipastri Tris di bruschette. Są to trzy różne bruschetty, z pomidorami i pazylią, bruschetta z grillowanymi warzywami i redukcją balsamiczną oraz bruschetta z kremem orzechowym, gruszką i gorgonzolą. Ciekawe, kuszące pozycje znaleźć można również w sekcji street food napoletano. Na przykład Frittura Napoletana, jest to klasyczny smażony neapolitański street food w skład którego wchodzi między innymi panzarotto, czyli krokiet ziemniaczany z mozzarellą oraz arancino, kulka ryżowa z groszkiem, mozzarellą i ragu wołowo-wieprzowym. Miłośników makaronów zachwyci Spaghetti carbonara przygotowywana w kręgu sera grana padano.
Jeśli chcecie spróbować włoskich smaków w Poznaniu, to polecam restaurację http://pinco-pallino-pizza.pl/pl/ – świeże składniki, dania rodem z Italii, niepowtarzalny smak, no i pyszna włoska pizza :
Czy to zaproszenie? 😀